Kategorier
IT-säkerhet Raspberry Pi

Pi-hole på Raspberry Pi

Bildkälla: https://github.com/pi-hole/pi-hole

Pi-holeRaspberry Pi är ett perfekt sätt att skydda hela nätverket hemma mot skadliga sidor och reklam. Satte upp det som test och det är onekligen så att det är effektivt. Massor med reklam försvann från en stor kvällstidnings hemsida och den lokala tidningen blev helt plötsligt läsbar då mycket av reklamen försvann genom att köra all DNS genom pajjen med tjänsten.

Nu kör jag Pi-hole på en RPI 2 ver 1 med enbart 256 MB ram och 700 MHz processor. Det räcker gott och väl! Minnesanvändningen ligger blott på 33 %, vilket får anses bra med det ringa RAM-minne just denna paj har. RPI kör jag på Raspbian Buster Lite.

Steg för steg installation av Pi-hole hittar du här: https://github.com/pi-hole/pi-hole/#one-step-automated-install Installation och administration av hallonpajjen körde jag via PuTTY, en klassisk SSH-klient jag använt i många år.

Pi-hole är inte det säkraste sättet att blockera skadliga webbplaster, störande reklam och spårning på. Då ska man helt enkelt köra med en innehållsblockerare för respektive webbläsare man använder. Ett bra grundskydd anser jag dock det får klassas som för att göra Internet till en trevligare plats att hänga på.

PC för Alla har en bra publik artikel om just Pi-hole som du hittar här.

Redan efter knappt två timmars drift av Pi-hole så har det redan spärrats en hel del. Se bild nedan.

Resultat efter knappt två timmars drift.

Nu är det bara att köra igång och installera Pi-hole hemma på en RPI för att göra Internetupplevelsen mera hållbar, utan all dess reklam och skadliga sidor.

Lycka till och håll utkik här på bloggen om fler roliga och nyttiga saker du kan göra med en RPI!

Sprid ordet...