Kategorier
DMR

SSA-bulletin på DMR

Satt en stund ikväll vid datorn och donade med allt mellan antenn och jord. Hamnade på talgrupp 240 på DMR och där gick SSA-bulletin. Bra initiativ och kul när ideella krafter vill åta sig och läsa och sprida lite amatörradionyheter. Det är tyvärr en bristvara på frivilliga när det gäller att läsa bullen. Detta har jag egen erfarenhet av när jag själv läste bullen på D-Star och den lokala VHF-repeatern i Hudiksvall, som tur var vi flera som delade på bördan på D-Star och det är väl så det bör sig vara kan jag tycka. Vem vill idag låsa upp sig en kväll i veckan samma tid flertalet av årets veckor..?

Men, det kom ett men när jag hajade till och tänkte till om valet av talgrupp 240… Som jag har fått lära mig sedan jag började med DMR för ett par år sedan så är just 240 avsedd att användas som nationell anropstalgrupp för att sedan QSY:a till lämplig ledig talgrupp, man kan t ex ta 2410, 2411 eller varför inte private call om man vill vara väldigt resurssnål och verkligen använda minsta gemensamma nämnare?

Varför hänger jag upp mig på detta med att köra SSA-bulle på talgrupp 240? Jo, av den enkla anledning att man ockuperar ett helt nät genom att göra så. Det rätta är ju att se 240 som en anropsgrupp. Likna den med t ex 145.500 MHz på tvåmetersbandet. Hur många SSA-bulletiner hör vi där? Ingen vill jag å det bestämda hävda. Den frekvensen används för att göra allmänna anrop. Visst kan man köra ett kort QSO där, men då gäller det att lämna luckor och visa hänsyn till våra amatörradiokollegor som kanske även de vill få ett QSO.

Slutligen vill jag slå ett slag för att lära sig att byta talgrupp, köra private call eller varför inte gå med i forumet på HAMdigital där du i sann hamspirit kan få support och hjälp av dina amatörradiokollegor som finns där?

73 de SA3BPE

Mer om DMR på svenska hittar du här:

HAMdigital.se

SWEDMR.se

Sprid ordet...