Kategorier
Amatörradio

Amatörradio – Vad är det?

Vad är amatörradio?

Amatörradio, ja vad är egentligen detta? Många tror idag att amatörradio inte finns kvar tack vare Internet, mobiltelefoner och allt vad detta innebär. Men ack så fel de har! Amatörradio som hobby är idag mer mångfacetterad än någonsin tack vare Internet och mobiltelefoner. Det finns appar idag till våra smartphones där vi sömlöst kan kommunicera in på amatörradiovärldens radiosystem som DMR, D-Star och många andra moder. Via Internet.

Finns något för alla

Idag finns det verkligen något för alla inom hobbyn amatörradio. Vill man bygga egna saker så finns den möjligheten, ingen annan enskild person får bygga saker och ansluta till elnätet som den med amatörradiocertifikat faktiskt får göra. Fantastiskt! Du får vara en del av AMPR-net, amatörradiovärldens egna del av Internet med egna IP-adresser som börjar på 44.x.x.x. Du kan köra hela världen genom DMR (Digital Mobile Radio) och D-Star. Detta med enkla små handhållna terminaler som många gånger är billigare än en mobiltelefon. Detta plus mycket mera som inte får plats i detta inlägg.

Egna lärdomar och erfarenheter

Själv har jag lärt mig oerhört mycket av hobbyn amatörradio, bland annat; IT-säkerhet, hur digitala radiosystem fungerar, hur man kan sätta upp mejlserverar som går via kortvågsradio, hur solen påverkar våra kommunikationer på jorden, en del datorkod, Linuxapplikationer och Linux som operativsystem på både datorer och servrar, hur man bygger stora WiFi-nät som täcker stora områden och så vidare. Den viktigaste lärdomen är hur sköra våra samhällsbärande system som mobilnät och radionät verkligen är. Därför är det skönt att veta om/när dagen då inte mobilnät, Internet och strömmen försvinner kommer så kan jag kommunicera ändå. Då är det inte många som kan skicka e-post eller kommunicera med omvärlden över de geografiska områden som vi radioamatörer kan.

Vad säger SSA och PTS om amatörradio?

Föreningen Sveriges Sändareamatörer (SSA) har tagit fram fem punkter som jag tycker är väldigt målande om vad amatörradio är:

”Amatörradio – vad är det?

Amatörradio är radiokommunikation mellan människor, via radio, på många olika trafiksätt, till exempel: telefoni, telegrafi eller via digital kommunikation. Amatörradio är en hobby med många inriktningar, exempelvis:

  1. Teknisk och experimentell – av tradition har mycket av radions utveckling sina rötter i sändaramatörers experimente-rande.
  2. Kontaktskapande – sändaramatörerna bildar en internationell familj med helt egna kontaktvägar, som obehindrat korsar alla gränser.
  3. Kunskapsutvecklande -genom hobbyns avancerade karaktär byggs det upp kunskaper som kommer både individen, näringslivet och samhället till godo.
  4. Hjälpande – i nödsituationer och andra lägen där ordinarie kommunikationer är begränsade har sändaramatörer i alla tider ställt upp med sina privata resurser och kunnande. Vid otaliga tillfällen har amatörradio-trafiken haft avgörande betydelse.
  5. Bildande – Många har tagit sina första steg mot framtida yrken genom amatörradion. Många klubbar bedriver betydelsefull ungdomsverksamhet.”

Källa: https://www.ssa.se/amatorradio/

 

Och vad säger då PTS, Post & Telestyrelsen om vår hobby (PTS är den myndighet som har hand om amatörradio på myndighetsnivå)?

”Enligt Post- och telestyrelsen, PTS, definition menas med amatörradiotrafik – icke yrkes-mässig radiotrafik för övning, kommunikation och tekniska undersökningar, bedriven i personligt intresse och utan vinningssyfte.”

Varför blir man radioamatör?

Svår fråga att ge något kort svar på. Denna text beskriver rätt så bra varför just jag blev radioamatör. Du lär dig oerhört mycket om allt som faller under teknik och kommunikationer. Allt från det lilla enkla till stora världsomspännande radiosystem, om du vill. Det är helt upp till dig själv med hobbyns alla möjligheter. Någon form av fundamental läggning åt det kontaktskapande hållet är väl egentligen den enda nödvändiga grundstenen som behövs. Dvs amatörradio är för ALLA.

Välkommen till en unik och spännande hobby som tar dig runt till jordens alla hörn i ljusets hastighet!

 

 

Sprid ordet...