Kategorier
Internet IT-säkerhet Tankar

DuckDuckGo – DDG

DuckDuckGo – DDG

DuckDuckGo eller DDG som det också kallas är en sökmotor på Internet som värnar din integritet. Företaget bakom DDG spar ingen information om dig som användare. Alltså, sökmotorn spårar inte dig som Google eller Bing med flera gör. DDG spar heller ingen historik om dig vad du sökt på tidigare. Du söker helt enkelt på det du vill söka och får träffar med resultat. Enkelt.

Andra sökmotorer

Jämför man med exempelvis Google och Bing så får du ju hos dessa upp en massa sökförslag då de vet hur du tidigare sökt, hur du skriver, var du bor, vilket språk du använder, dina intressen och så vidare. Detta vet ju inte DDG då ingen information om dig sparas. Därför kan det ta ett tag innan man vant sig vid sökresultaten och man får helt enkelt träna på att söka, t ex använda andra sökord, göra flera olika sökningar med närliggande böjelser på orden osv. Det greppar man snabbt.

Sökmotorn blir snabbt bättre ju mera den används då den lär sig själv och söker man på ”giraff” så kommer idag även förslag om ”giraffer” upp i resultatlistan. Men, det skadar som sagt inte att söka på alternativa ord och fraser då DDG inte per automatik har massa förhandsinfo om dig sparat.

Din integritet – Din data

Din integritet och dina förehavande på Internet ska ju just bara vara dina. Detta har ju ingen annan med att göra kan man tycka. Men så är fallet inte idag då företag som Facebook, Google, Apple, Microsoft osv lever på detta. Det finns mycket pengar att tjäna på att sälja våra beteenden. Vårt beteende på nätet är ju vår data det med utöver annat vad vi delar med oss av på sociala media och andra onlinetjänster.

Länkar

Du hittar DuckDuckGo här; https://duckduckgo.com/

Lite mera djupgående fakta hittar man på Wikipedia; https://sv.wikipedia.org/wiki/Duckduckgo

Sprid ordet...