Kategorier
Digitalt

IRC – Internet Relay Chat

IRC – Internet relay chat

Internet relay chat eller IRC som det helt enkelt förkortas är ett protokoll för chatt på Internet. Du kan via IRC chatta och dela filer. Protokollet används än idag i en del applikationer. Tex ircDDB för D-Star, alltså ett system som håller reda på vart vi sände senast. Tack vare ircDDB kan man göra individanrop på D-Star. Detta används dock väldigt sällan numera.

Chatt

Men, det är själva chattfunktionen vi ska orda om idag. På tiden IRC var riktigt stort så ”mircade” man direkt när klockan slagit 18.00 då priset på internetuppkopplingen var billigare mellan kl 18 – 06. Minns inte exakt, men man betalade ju per uppkopplad minut, och per timme kostade det ca 6 Kr mellan kl 18 – 06. Alltså rätt dyrt med Internetuppkoppling i mitten/slutet av 1990-talet. Mirc var och är ett program för just IRC, den tidens Messenger & Snapchat kan man säga. Den stora massan förlorade man nog när det blev vanligare med mobiltelefon och SMS skulle jag tro.

IRC idag

IRC idag används som sagt i en del applikationer men inte så mycket hos den stora breda massan längre. Tyvärr får man säga. Detta då IRC är fantastiskt snålt, det kräver helt enkelt inte mycket bandbredd. Även om bandbredd inte är ett problem idag. Den stora vinsten är ju att man kan sätta upp sin egen IRC-server du kan helt enkelt bli din egen serveroperatör. En annan stor vinst är att inte något företag äger all din data som exvis Facebook eller Google gör så fort du använder deras tjänster. Du skyddar din integritet helt enkelt.

Mjukvara och Kanaler

Du hittar mig på FreeNode i kanalerna #amatorradio #hamdigital_se och #swedmr. Programmet jag använder heter Hexchat.

Självklart finns det lika många kanaler som det finns intresse. Det är bara att välja fritt och annars leta upp andra servrar om du inte hittar något intressant.

Lycka till!

Sprid ordet...