Kategorier
Krisinformation Tankar

Krisinformation

Här kommer årets första inlägg och det handlar kort och gott om krisinformation. Många ser idag annonser och sponsrade länkar från krisinformation.se på sociala media och undrar varför då?

Initiativet tycker jag är mycket bra! Fler behöver få reda på vart de ska vända sig när samhället inte fungerar som vanligt pga små eller stora störningar. Man hänvisar till Krisinformationsappen som du hittar där du hittar appar till din plattform. Där kommer man kontinuerligt att släppa myndighetsinformation från svenska myndigheter vid störningar. Det man missar helt är att upplysa folk om vad och hur de ska göra när appen och hemsidan inte fungerar. För den kommer inte fungera utan el eller Internet, detta missar man dock i denna kampanj tycker jag.

El och Internet är bland det första som kommer släckas för oss vid en lite större storm/skogsbrand eller rent av någon som vill oss ont. Och vi kan inte lita på det system som ska vara samhällsbäraren heller, dvs RAKEL. Detta ser vi efter bränderna både i Västmanland och nu bränderna 2019 i Ljusdal då räddningstjänsten helt enkelt använde sina mobiltelefoner då RAKEL inte fungerade. Många skattemiljarder har plöjts ner i detta projekt och man kan väl minst sagt ifrågasätta denna satsning, det blev inte så bra som det var tänkt va?

Som den inbitne fanatiker av att kunna kommunicera till varje pris så är jag radioamatör, medlem i FRO (Frivilliga Radio Organisationen) och rätt insatt i hur samhällets beredskap ser ut idag. Jag tänker inte raljera här hur illa det verkligen är utan tänker fokusera på det som är bra och upplysa folk. Det är mitt bidrag. Det är väl det som är lite av andemeningen med denna Blogg också, just att upplysa och förmedla kunskap om kommunikation och då framförallt amatörradio. Visste du att jag satt som europeisk relästation en natt efter jordbävningen i Nepal 2015? Detta kan du läsa mer om här; https://sk3ga.se/?s=nepal 

Engagera dig du med i någon frivilligorganisation eller varför inte bli radioamatör och samtidigt bli proffs på kommunikation? Det hänger faktiskt enbart på dig själv hur bra du klarar av en kris eller samhällsstörning.

Försvarsmaktens frivilliga försvarsorganisationer hittar du här; https://www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/frivilliga-forsvarsorganisationer/

Hur du blir radioamatör hittar du info om här; https://www.ssa.se/amatorradio/bli-radioamator/

En annan bra organisation som ger dig bra kunskaper inför ev. kris är Civilförsvarsförbundet; https://www.civil.se/

Till sist får jag önska ett Gott Nytt År och hoppas att du engagerar dig på ett eller annat vis för din skull, för min skull och för vår skull!

Henrik

 

Sprid ordet...