Kategorier
DMR Pi-Star

Pi-Star & MMDVM: Justera jitter för DMR

Just nu kan du behöva justera jitter i din Pi-Star konfiguration för DMR om du använder MMDVM. Default när jag provat så är detta värde i konfigurationen 360. Du kan behöva justera detta till 0. Läs hela texten nedan om du verkligen upplever de bekymmer som förbättras med denna justering.

Varför ska man justera jitter? Har du inga bekymmer med BER (ska vara mindre än 1%) och/eller LOSS (ska vara så nära 0 som möjligt) ska du inte justera detta. Detta är en inställning som kompenserar tidsskillnaden mellan din nod och masterservern 2401. Detta är en del av synkningen så att databitarna hamnar rätt i tid och ditt tal blir rätt i andra ändan så att säga. Jitterbuffer är en kompensation för tidsfördröjningen för datapaketet mellan nod och server, enkelt uttryckt. Detta kan orsaka hack och uteblivet tal.

I skrivande stund kompenserar man detta i masterservern genom ett litet ”hack” i konfigurationen. Därför bör alla som kör Pi-Star med hög BER eller LOSS ändra jitter till 0 i sin konfiguration. Du hittar till inställningen i Expert som du kommer till via följande väg: Configuration > Expert > MMDVMhost > DMR Network. Sätt värde 0 i raden för jitter och spara.

Nu ska du ha en bättre ”länk” mellan masterserver och nod. Vissa avbrott kan förekomma men då är detta förmodligen orsakat på nod-sidan och dess Internetförbindelse. Eller helt enkelt något annat som får utredas vidare.

Sprid ordet...