Kategorier
Digitalt Internet Nätverkande

Olika videokonferenssystem

Här kommer en liten summering om mina erfarenheter av olika videokonferenssystem.

Skype – fungerar bra för mindre antal deltagare, typiskt 10 st deltagare. Sen blir det ”rörigt”. Max kapacitet på 50 deltagare per grupp. Kräver mjukvara och registrering.

Zoom – det perfekta programmet för videokonferens enligt mitt tycke och smak. Har alla funktioner som behövs. Whiteboard, dela skärm, chat osv. Det har dock framkommit att det inte är ett särskilt säkert system, lätt att avlyssna. Det kostar en hel del pengar om man vill ha längre videokonferenser än 40 min. Går att ansluta via webbläsare men mjukvara och registrering är att föredra.

Microsoft Teams – Bra plattform som jag kört professionellt, dyrt, krångligt och inte särskilt enkelt att komma igång med. Men, flexibilitet och arbetsytor för arbetsgrupper är outstanding. Kräver Office365, registrering och en bra IT-support. Finns en gratis variant som är kompetent men hög tröskel att komma över för att nyttja systemet fullt ut.

Jitsti – Det bästa för ideella föreningar. Lätt att komma igång. Kräver bara att man har webbläsare, mikrofon, högtalare och en kamera installerad på sin enhet. Finns appar för Android/Apple om man vill köra via platta/smartphone. Har dock inte testat mer än drygt 20 deltagare som max men det ska inte finnas ngn begräsning. Går att streama till Youtube om man vill nå ut till tusentals/miljontals.

Det finns fler system, men de har jag inte skarpt testat ännu. I SK3GA – Hudiksvalls Sändareamatörer har vi dock kommit fram till att Jitsi är något vi kommer använda för våra videomöten. Styrelsemöten kommer vi förmodligen att hålla via Skype då man har bättre koll på deltagare och vet vem man har med i mötet. Jitsi kan ju vem som helst med länkuppgifter till mötet ansluta och min känsla är att det är en osäkerhetsfaktor för känsliga uppgifter. Visserligen går det att lösenordskydda mötet men då krånglar man nog till det för användarna.

Nästa videokonferenssystem att testa är Cisco Webex, verkar vara ett riktigt kompetent alternativ. Många bra mötesfunktioner men begränsat till 1oo användare.

Det var lite av mina vunna erfarenheter angående olika videokonferenssystem som jag testat/kommit i kontakt med.

Sprid ordet...