Kategorier
Amatörradio

SA3BPE ny digitalfunktionär för DMR/DV i SSA

SA3BPE Henrik ny digitalfunktionär för DMR/DV i SSA. Henrik valdes in på SSA’s styrelsemöte den 28/4 som ny funktionär för digital voice. Du hittar SSA styrelseprotokoll här.

Undertecknad har testat det mesta av det mesta inom vår fantastiska hobby och har fastnat rejält för D-STAR & DMR (Digital Mobile Radio). Är ordförande för SK3GA – Hudiksvalls Sändareamatörer. Jag är inte bara ordförande utan även drivande bakom klubbens DMR-repeatrar, HotSpot för D-Star och klubbens AMPRnet anslutning.

När jag är ledig så spenderas tiden med familj och vänner (om jag inte skottar snö eller klipper gräs runt HSA’s klubbstuga). En del ledig tid spenderas även på havet. En del motorsport har det även blivit genom åren där jag numera även kan hittas som teammedlem med funktionen webmaster/service hos ett rallyteam som kör i RallySM för trimmade 4WD-bilar.

Professionellt har jag de senaste åtta åren arbetat med företagsutveckling med uppdrag som exvis försäljningschef inom plåtlegobranshen, verkstadschef inom bilindustrin och med produktionsoptimering/planering inom kartongindustrin med ansvar för massatillverkning vid två kartongbruk.

Har en bred plattform av ledarskap, innovationskraft och erfarenhet att stå på. Jag har även en hög teknisk förståelse för avancerade processer och flöden. Beskriver mig själv att med ett helikopterperspektiv alltid försöka sätta sig in i komplicerade mekanismer och processer och skapa nyckeltal av insamlad data som kan användas som mätvärde för utveckling, processbeskrivningar och innovationer. Det tänket ligger naturligt i mig.

Jag har studerat miljövetenskap, datavetenskap/kommunikation och historia på högskola och universitet. Där av det alltid trägna frågandet om varför. Analytiska tänkandet som jag fick på högskola & universitet sitter i för livet och det är jag tacksam för.

Man hör sällan mig på kortvåg. Det beror mest på att mina första QSO på HF kördes med en station från Japan och det andra från Nya Zeeland. Man kommer knappast längre bort på kortvågen än så. Sen är det väl också för att man bor som man gör, lägenhet ger inte utrymme för någon större antennpark. Tur att man bor nära radioklubben och kan gå dit och köra kortvåg med bra antenner om man vill.

Amatörradio har verkligen gjort avtryck på mig som en fantastiskt fin och bred hobby. Det finns något för alla i denna härliga världsomspännande gemenskap. Just för att vi aldrig pratar om religion, politik och pengar. Vi försöker också alltid i alla lägen vara artiga mot varandra. De vi inte kommer överens med behöver vi ju inte prata med?

Vad jag vill med rollen som digitalfunktionär för DMR/DV?

Först kommer jag att vara väldigt lyssnande och lyssna in på vad amatörerna vill med DV. Det jag har sett med egna ögon i kontakter med ansvariga för systemtjänster är att man önskar från SSA’s håll att komma med tydligare rekommendationer om att användarna verkligen använder den mest lämpliga tekniska lösningen för sin aktivitet. Detta kan bli svårt då det är systemägare och tjänsteleverantörer som har ansvaret för att utbilda användarna så den mest lämpliga tekniska lösning används. Självfallet ska undertecknad bidra så gott det går i rollen som digitalfunktionär.

En annan viktig bit som enligt min mening idag saknas från SSA’s håll är att informera om vilka möjligheter som finns inom segmentet digital voice och vart intresserade ska vända sig för att komma in i denna spännande värld. Den kanske viktigaste uppgiften är att tydliggöra SSA roll i sammanhanget? Men, en sak är säker, tillsammans ska vi hitta en väg framåt!

Samtidigt som tydlighet önskas får inte SSA eller några rekommendationer upplevas som för styrande då detta riskerar att nagga på experimentlustan. Vi kommer säkert finna en väg framåt tillsammans med systemägare, tjänsteutvecklare och användare. Vi behöver dock vara överens om att vi ska samtala i ett gott klimat där många olika viljor får respektera olikheterna i åsikterna. En riktigt tuff utmaning alltså!

Den digitala revolutionen och evolutionen har öppnat nya möjligheter för oss radioamatörer samtidigt som det är väldigt få av oss som vet hur komplicerade systemen är och vilka resurser som krävs i kulisserna för att allt ska fungera. Detta vill jag lyfta och få svenska radioamatörer att mötas för diskussion och samarbete.

En annan facett av digitalisering är att system och tjänster tenderar bli slutna med ett fåtal drivande bakom dessa. Transparens, diskussion och kommunikation är bästa orden för utveckling och systemuppbyggnad för oss radioamatörer. Allra helst idag då du oberoende av digitalt mode (DMR, D-Star, YSF etc) kan kommunicera över ”gränserna”.

Hör gärna av dig med frågor och synpunkter. Och, slutligen vill jag säga tack för förtroendet! Framgent kommer du här på denna site läsa mina egna funderingar och tankar. Du kan följa mitt arbete som digitalfunktionär på SSA’s hemsida.

Väl mött!

73 de SA3BPE Henrik

Sprid ordet...