Kategorier
Amatörradio Digitalt Winlink

Hur du får SSA Bullen i din mejlkorg på Winlink

Här ska jag försöka redogöra på ett något sådär begripligt sätt hur du kan få SSA Bullen i din mejlkorg via Winlink.

Det du behöver är RMS Express, eller som det heter numera Winlink Express. Detta är mjukvaran som är avsedd för Winlink, kan liknas vid vilken mejlklient som helst. Internetuppkoppling för att köra Winlink Express via telnet till Winlinkserver. Alternativt om du kör på det ”riktiga” sättet via kortvåg och exempelvis SK3GA Winlink Gateway. I beskrivningen som följer så förutsätter vi att du är igång med konto och mjukvara för Winlink. All info om hur du kommer igång hittar du här; https://www.winlink.org/

Winlink Express ”startsida”, så här ser det ut när du är klar med installation.

Du ser i bilden ovan att jag markerat med gult, du ska klicka på denna och kommer då till något som heter Catalog Request. Här kan du få nyheter, väder, blixtvarningar, istjocklek och massa annan info i ren text. Antingen via kortvåg eller via telnet som i detta fall. När du klickat på Catalog Request får du upp en ny bild enligt nedan.

Vy över Catalog Request.

Du väljer News i Categories och nu ber du systemet om en uppdatering antingen via Internet eller via radio. Eftersom jag kör telnet så väljer jag Update via Internet. När du gjort detta får du upp en bild enligt nedan.

Uppdatering klar via Internet/telnet.

Klicka på OK. Ny bild som du kommer att se är nedanstående.

Uppdaterad katalog i kategorin ”News”.

Du ser nu att SSA_NEWS har populariserats i listan. Dubbelklicka på denna så den hamnar i ”Selections”. Tryck sedan på knappen ”Post Request”. Den aktiva rutan kommer att stängas ner. Nästa steg är att skicka iväg vår begäran om att få ”SSA_NEWS” till vår klient.

Du kommer alltså tillbaka till klientens startsida enligt bilden nedan.

Vy över ”startsidan” i Winlink Express.

Klicka nu på den vänstra gulmarkerade symbolen. Du öppnar då ett terminalfönster, i detta fall som tidigare nämnts så kör vi telnet. Klicka sedan på det mejl som kommer från query-reply@saildocs.com för att läsa bullen.

SSA Bullen via Winlink.

I bild ovan ser du hur bullen ser ut i ett uppklickat mejl. Tjänsten är kostnadsfri och tillhandahålls av SailDocs som tillhandahåller epostservice för sjöfart på kortvåg.

Sprid ordet...