Helsingeringen

Helsingeringen

För att öka aktiviteten på DMR & D-Star i Hälsingland kommer det på söndagar köras en Helsingering. Vi träffas på TG24033 kl 20.30 SNT från och med söndag 19/4-2020. Vi kommer ta det som det kommer och lyssna på incheckarna om vad för önskemål de har över innehållet. Ringen riktar sig till radioamatörer i Hälsingland men alla är välkomna!

Innehåll

Vi har en liten agendamall vi följer som innehåller frågor från deltagare, tekniknyheter, köp & sälj med mera. Välkommen!

Hur ska jag programmera min terminal?

TG7 / TG24033 lägger du in genom att programmera din DMR-terminal med en kontakt enligt exempel nedan. Glöm inte också att lägga in denna nya kontakt i din RX-grouplist. Se din terminals CPS eller manual om hur du går tillväga. Exempel på hur det ser ut i en Hyterakontakt nedan:

ID: 24033
Alias: TG24033
Type: Group Call

OBS! Ni som kör över någon av SK3RHU DMR repeatrar ska köra med TG7. Och då ser din kontakt ut som följande:

ID: 7
Alias: TG7
Type: Group Call

Vi förutsätter att du redan kommit igång på en Hotspot eller Repeater och har dennes uppgifter om frekvens, shift och color code inlagt i din terminal. Annars ber vi dig att lägga in detta enligt respektive repeater eller hostspots dashboard på Brandmeister.

Statisk, dynamsik eller tidsstyrd statisk TG24033?

Lägg gärna in talgruppen 24033 i din repeater eller hotspot så missar du inte Helsingeringen. Du väljer själv om den ska vara dynamsik (öppnas då med PTT-tryck), statisk (då ligger talgruppen ständigt aktiv) eller varför inte sätta den som tidsstyrd statisk på söndagar (då ligger talgruppen uppe under den tid du angett). Det sistnämnda är att föredra då talgruppen enbart ”passas” när det ska vara trafik på den. Detta ställer du enklast in i Brandmeister Selfcare.

DMR-ID 24033

24033 är SK3RHU DMR-cluster och kan användas som talgrupp om du väljer typen Group Call som tidigare nämnts i din programmering.

TG7 / TG24033 på Echolink

Du kan även vara med via Echolink, då via SK3GA-L som är en brygga mellan Echolink & DMR på TG7/TG24033. Läs mer om detta här; https://sk3ga.se/digitalt/echolink/

Kommer man in på DMR från Echolink utan ett DMR-id så identifieras vederbörande med SK3GA som signal. Detta då det är två helt separata system som bryggats ihop.

D-Star – DCS010F

Sedan en tid tillbaka testar vi en brygga mellan D-Star och DMR. Vill du komma åt Helsingeringen på D-Star och höras på SK3GA-L och TG7/TG24033 gör du det enklast med URCALL DCS010FL.

Väl mött!

Helsingeringen finns även på Facebook, https://www.facebook.com/helsingeringen/

Sprid ordet...